ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΦΗΒΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

Κεφάλαιο Περίοδος: Έναρξη, διάρκεια, συχνότητα και πιθανοί κίνδυνοι

Η εφηβεία είναι η διαδικασία φυσιολογικών μεταβολών που συμβαίνουν στο σώμα ενός κοριτσιού καθώς αλλάζει σταδιακά και παίρνει τελικά την μορφή μιας ενήλικης γυναίκας. Μια από τις σημαντικότερες μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα είναι η έναρξη της περιόδου (έμμηνος ρύση).

Θυμάστε ίσως ότι την πρώτη φορά που αδιαθετήσατε, είχατε κάποια από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως ευερεθιστότητα, άγχος, κοιλιακές κράμπες, πονοκέφαλο, ακμή, απότομες αλλαγές στη διάθεση κλπ.

Πότε έρχεται η περίοδος στα κορίτσια;

Έναρξη. Στα περισσότερα κορίτσια η περίοδος ξεκινά μεταξύ των 12 και 14 ετών, αλλά κάποιες φορές συμβαίνει νωρίτερα ή και αργότερα.

Διάρκεια. Όταν ξεκινήσετε να έχετε περιόδους, μπορεί να διαρκούν αρχικά μόνο λίγες ημέρες. Επίσης μπορεί να είναι πολύ ελαφριές. Πιθανόν να βλέπετε μόνο μερικές σταγόνες καφε-κόκκινου αίματος. Φυσιολογικά διαρκούν από 2 έως 7 ημέρες.

Συχνότητα. Ο έμμηνος κύκλος θεωρούμε ότι ξεκινά από την πρώτη ημέρα της αιμορραγίας. Η διάρκειά του υπολογίζεται μέχρι την πρώτη ημέρα της αιμορραγίας στον επόμενο κύκλο. Η μέση διάρκειά του είναι περίπου 28 ημέρες, αλλά μπορεί να έχει συχνότητα από 21 έως και κάθε 45 ημέρες. Συχνά δεν έχουν τακτικότητα τον πρώτο καιρό. Μπορεί κάποια περίοδος να μην έρθει (να χαθεί) ή να έχετε δύο περιόδους σε ένα μήνα. Αυτό είναι φυσιολογικό. Μπορεί να χρειαστούν περίπου 6 χρόνια μετά την πρώτη περίοδό σας για να αποκτήσετε έναν κανονικό κύκλο. Έχετε υπόψη σας ότι μια χαμένη περίοδος μπορεί να είναι ένα σημάδι εγκυμοσύνης αν είχατε σεξουαλική επαφή.

Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πρώτη περίοδος πριν την ηλικία των 12 ετών μπορεί να συνδέεται με προβλήματα υγείας.

Αν ανήκετε στις γυναίκες που είχαν πρώιμη εμμηναρχή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους και να είστε σε εγρήγορση, προκειμένου να εντοπίσετε εγκαίρως τα σχετικά συμπτώματα.

Καρκίνος του μαστού

Η περίοδος συνοδεύεται από ακραίες ορμονικές αλλαγές, ειδικά των οιστρογόνων, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν κάθε ιστό στο σώμα. Αυτό αφορά και το στήθος σας. Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη περίοδό τους πριν την ηλικία των 12 ετών έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσες στην ηλικία των 16 ετών, σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Δράσης κατά του Καρκίνους του Μαστού.

Η μελέτη εξηγεί ότι η πρόωρη εφηβεία σχετίζεται με αυξημένη έκθεση στα οιστρογόνα, τις ορμόνες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Μελέτη του 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο στην ηλικία των 11 ή νωρίτερα, είχαν 80% υψηλότερο κίνδυνο να μπουν στην εμμηνόπαυση  πριν την ηλικία των 40 ετών (πρόωρη εμμηνόπαυση) και 30% υψηλότερο κίνδυνο εμμηνόπαυσης μεταξύ των ηλικιών 40 και 44 (πρώιμη εμμηνόπαυση), σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο μεταξύ 12 και 13 ετών. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες που δεν απέκτησαν παιδιά.

Καρδιακή Νόσος

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν την ηλικία των 12, έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθειες σε σύγκριση με όσες δεν είχαν περίοδο μέχρι την ηλικία των 13 ή παραπάνω. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τα ακριβή αίτια, εικάζουν όμως ότι μπορεί να συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία. Τα λιποκύτταρα ευνοούν την παραγωγή οιστρογόνων που ενεργοποιούν την περίοδο.

Τα αυξανόμενα ποσοστά  παιδικής παχυσαρκίας εξηγούν σε ένα βαθμό γιατί η μέση ηλικία της πρώτης περιόδου μειώθηκε κατά περισσότερο από ένα μήνα σε περίπου 12 χρόνια, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η ίδια η παχυσαρκία φυσικά, συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τέλος, η πρώιμη εμμηνόπαυση συνδέεται και αυτή με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οστεοπόρωση

Ο κίνδυνος βρίσκεται σε συνάρτηση με το αν η πρώιμη περίοδος συμβάλλει σε πρώιμη εμμηνόπαυση. Μελέτη έδειξε οι γυναίκες που είναι εκτεθειμένες για μεγαλύτερο διάστημα στα οιστρογόνα, είναι καλύτερα προστατευμένες από την οστεοπόρωση.

Υπάρχουν δύο λόγοι που συμβαίνει αυτό: Για κάποιες γυναίκες, η πρώιμη περίοδος συνεπάγεται περισσότερα χρόνια εμμηνόρροιας και υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, άρα μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Αν όμως η πρώιμη περίοδος οδηγεί σε πρόωρη εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος οστεοπόρωσης αυξάνεται σημαντικά. Λιγότερα από 25 χρόνια εμμηνόρροιας, αντί για 35 ή περισσότερα, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Η γυμναστική με αντιστάσεις, το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας κατά της οστεοπόρωσης.

Καρκίνος ωοθηκών

Οι γυναίκες που έχουν πρώιμη εμμηναρχή έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών. Σχετική έρευνα έδειξε επίσης ότι ο καρκίνος των ωοθηκών είναι 51% πιο πιθανό να αποβεί θανατηφόρος σε γυναίκες που είχαν πρώτη περίοδο πριν την ηλικία των 12, συγκριτικά με εκείνες που είχαν πρώτη περίοδο στα 14 ή αργότερα.

Αν παρατηρήσετε περίεργα συμπτώματα, συμβουλευτείτε γιατρό, καθώς το τεστ ΠΑΠ  δεν ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών, παρά μόνο όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Διαβήτης

Μελέτη με τη συμμετοχή 13.308 γυναικών έδειξε ότι όσες είχαν πρόωρη εμμηναρχή ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν διανήτη τύποθ 2.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο διαβήτης μπορεί να μην οφείλεται στην πρώιμη εμμηναρχή, αλλά στα υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους που προκαλούν τόσο πρώιμες περιόδους, όσο και διαβήτη.

Η διατήρηση υγιών επιπέδων σωματικού λίπους είναι σημαντική, αλλά το πιο επικίνδυνο είναι η αυξημένη περίμετρος της μέσης και το σπλαχνικό λίπος που καλύπτει τα ζωτικά όργανα (σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα).

Υπογονιμότητα

Η πρόωρη εμμηναρχή συνδέεται με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότητας, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων σε ωοθυλάκια τα οποία παράγουν τα ωάρια. Αν ανησυχείτε για την αναπαραγωγική σας ικανότητα, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

 

 

Πηγή: womanshealthmag.com, onmed.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.