Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η διαχείριση του διαβήτη κύησης μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική!
Πρώτα και κύρια, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να προγραμματίζετε όλα τα ραντεβού σας.
Εκτός από τη βοήθεια του γιατρού σας, υπάρχουν μερικά πράγματα, που μπορείτε να κάνετε μόνες σας, για να βοηθήσετε στη διαχείριση του διαβήτη κύησης:
- Φροντίστε να ελέγξετε το σάκχαρό σας στο σπίτι.
- Διατηρήστε το σάκχαρο στο αίμα σας εντός των φυσιολογικών ορίων επιλέγοντας τις σωστές τροφές και κατανέμοντας σωστά κάθε γεύμα.
- Αποφύγετε την υπερβολική ζάχαρη και τα γλυκά τρόφιμα.
- Φροντίστε να καταγράφετε όλα τα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Κερδίστε βάρος αργά.
- Παραμείνετε δραστήριοι με την έγκριση της ιατρικής σας ομάδας.
- Κρατήστε αρχείο με τις κλωτσιές των μωρών σας.
- Και τέλος, χαλαρώστε!
Η ενσωμάτωση ενός προγράμματος άσκησης είναι πολύ ευεργετική. Πριν αποφασίσετε να το κάνετε, μιλήστε με τον γιατρό σας για το ποιες ασκήσεις είναι ασφαλείς για εσάς.
Μια από τις καλύτερες είναι το περπάτημα! Επιδιώξτε να περπατάτε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για έναν στόχο 20 λεπτών, ειδικά μετά από ένα γεύμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σας.
Κάντε το διασκεδαστικό!
Περπατήστε με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας και φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε πίεση ή συσπάσεις, μπορεί να είναι ασφαλέστερο να σταματήσετε να περπατάτε και να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Θυμηθείτε να σημειώσετε την κίνηση του μωρού σας, πριν και μετά την άσκηση και ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας.
Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να:
- Μειώσετε το άγχος
- Ελέγχετε την υπερβολική αύξηση βάρους
- Χαμηλώσετε το σάκχαρο στο αίμα
- Αυξήσετε την καρδιαγγειακή δύναμη
- Προετοιμαστείτε για τον τοκετό
- Αισθάνεστε πιο σίγουρες και καλύτερα για τον εαυτό σας!
- Διαχειριστείτε τα γεύματά σας
Ακολουθούν μερικές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το σάκχαρό σας κατά την προετοιμασία των γευμάτων σας:
- Ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και μετριάστε τις μερίδες σας. Όταν πρόκειται για τη διαχείριση του διαβήτη και της εγκυμοσύνης, οι τύποι και οι ποσότητες υδατανθράκων, που καταναλώνετε είναι σημαντικοί.
- Υπάρχουν τροφές, που πρέπει να περιορίσετε και να αποφύγετε, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις εγκαταλείψετε εντελώς. Κάθε ομάδα τροφίμων έχει έναν σκοπό. Το να δημιουργήσετε μια ισορροπία μεταξύ των τροφών που χρειάζεστε και θέλετε να φάτε είναι το κλειδί! Εξάλλου, οι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί για την ενέργεια. Όχι μόνο για σας, αλλά και για το μωρό!
- Όταν επιλέγετε τους σωστούς υδατάνθρακες, σκεφτείτε τους υδατάνθρακες, που χωνεύονται αργά. Οι υδατάνθρακες όπως το καστανό ρύζι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το ψωμί είναι αυτοί, που δεν αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος, όπως κάνουν το μέλι, τα γλυκαντικά καλαμποκιού, τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα, οι ζαχαρούχοι χυμοί και τα αναψυκτικά.
- Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε περισσότερα τρόφιμα, όπως μη αμυλούχα λαχανικά (ντομάτες, ανάμεικτη πράσινη σαλάτα, μπρόκολο, σπανάκι, καρότα και σπαράγγια), καστανό ρύζι, βούτυρο ξηρών καρπών και φρέσκα φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως οι φράουλες.
- Προσπαθήστε να περιορίσετε ή να αποφύγετε υδατάνθρακες, όπως αμυλούχα λαχανικά (καλαμπόκι, μπιζέλια, πλατάνια, παστινάκια, κ.λπ.), δημητριακά πρωινού υψηλής επεξεργασίας, πατάτες, ζυμαρικά, ενεργειακά ποτά, σόδες, φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως καρπούζι και ανανάς), αποξηραμένα φρούτα και ζαχαρούχα ποτά και καφέ.
- Επιπλέον, η ποσότητα των υδατανθράκων που πρέπει να καταναλώνετε εξαρτάται από τη φάση της εγκυμοσύνης σας και από τις ενημερωμένες μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα σας.
Έλεγχος μερίδας
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε τη σωστή ποσότητα υδατανθράκων στα γεύματά σας είναι με τον έλεγχο των μερίδων. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρό σας σε εύρη, που θεωρούνται φυσιολογικά.
Για παράδειγμα:
- 15 γραμμάρια υδατανθράκων σε μία μερίδα:
- ¼ φλιτζανιού τόνου με 6 κράκερ ολικής αλέσεως
- ½ φρυγανισμένο αγγλικό μάφιν ολικής αλέσεως με ομελέτα και σπανάκι
- 2 μεγάλες ρυζογκοφρέτες και 1 βραστό αυγό
Περισσότερα τρόφιμα που πρέπει να συμπεριληφθούν στη διατροφή σας είναι:
Άπαχες πρωτεΐνες: πουλερικά, παστεριωμένα, σκληρά τυριά, άπαχο κρέας και ψάρι
Φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: ροδάκινα, μήλα, φράουλες, δαμάσκηνα και κεράσια
100% δημητριακά ολικής αλέσεως: ψωμί ολικής αλέσεως, τορτίγιες και ζυμαρικά
Όσπρια: ξερά φασόλια, φακές
Υγιή λίπη και έλαια: καρδούλα, ελαιόλαδο και canola
Εάν μπορείτε να δώσετε έμφαση σε οποιοδήποτε γεύμα, δώστε στο πρωινό!
Το πρωί, τα σάκχαρα στο αίμα τείνουν να είναι σε υψηλότερα επίπεδα. Η κατανάλωση ενός μικρού και υγιεινού πρωινού μέσα σε μία ώρα μετά το ξύπνημα, θα είναι ευεργετική για την καταπολέμηση αυτής της αιχμής.
Αποφύγετε πρωινά όπως στιγμιαία δημητριακά, μεγάλες ποσότητες φρούτων ή γάλακτος και φροντίστε να συμπεριλάβετε μη αμυλούχα λαχανικά, αυγά, ψωμί ολικής αλέσεως ή/και ανάμεικτα μούρα.
Μην ξεχνάτε να χαλαρώνετε!
Η υγεία είναι ένα συνεχές κατόρθωμα και είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο ανήσυχοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το να μάθετε, ότι είστε διαβητική και έγκυος μπορεί να προσθέσει άγχος.
Η υποστήριξη από την οικογένειά σας, τους φίλους σας και το πιο σημαντικό από την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά!
Η εύρεση τρόπων μείωσης του στρες μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα σωματικά και ψυχικά. Μιλήστε με τους φίλους και την οικογένειά σας, ακούστε μουσική, παρακολουθήστε την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή, διαβάστε ένα βιβλίο κ.λπ.
Κάντε κάτι που σας αρέσει!
Πηγή: testpap.com