Εδώ και χρόνια, η ζάχαρη θεωρείται ο κακός σύμβουλος στη διατροφή και αυτό γιατί είναι ο πιο αγνός επεξεργασμένος υδατάνθρακας, πράγμα που σημαίνει ότι έχει τον υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (100) από όλα τα τρόφιμα. Αυτό συνεπάγεται ραγδαία αύξηση στο σάκχαρο του αίματος μετά την κατανάλωσή της, ενισχύοντας την πείνα του παιδιού και οδηγώντας στη λαιμαργία. Συνεπώς, η ζάχαρη θα πρέπει αν όχι να αποκλείεται τελείως από τη διατροφή των παιδιών, τουλάχιστον να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό.

  • Πρώτα απ’όλα, η ζάχαρη επιφέρει κατάπτωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι πιο συνηθισμένες τροφές, ιδίως εκείνες που απευθύνονται στα παιδιά, περιέχουν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης, που μπορεί να έχουν δραματική επίδραση στην υγεία τους.
  • Η ζάχαρη ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου πολύ υψηλά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να εμφανίζουνε «υπερκινητική συμπεριφορά», όπως σε ένα πάρτυ γενεθλίων ή μετά την κατανάλωση πολλών γλυκών. Και μετά την απότομη άνοδο, ακολουθεί μια δραματική πτώση, η οποία προκαλεί διάφορα συμπτώματα (δάκρυα, κόπωση, νεύρα και έλλειψη συγκέντρωσης).
  • Η ζάχαρη δίνει «κενές θερμίδες» στο παιδί, δηλαδή θερμίδες χωρίς άλλα θρεπτικά συστατικά, ούτε βιταμίνες, ούτε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ούτε φυτικές ίνες, ούτε πρωτεϊνες, ενώ ταυτόχρονα δεν το χορταίνει.
  • Η ζάχαρη διαθέτει μια εκπληκτική ικανότητα καταστρέφοντας το σμάλτο των δοντιών να προκαλεί τερηδόνα και άλλα οδοντικά προβλήματα στα παιδιά. H διαδικασία που οδηγεί στην καταστροφή της αδαμαντίνης ξεκινά 20 λεπτά από τη στιγμή που το παιδί καταναλώσει κάποιο γλυκό ή γενικά τρόφιμο πλούσιο σε ζάχαρη.
  • Τροφές με υψηλό ποσοστό ζάχαρης (γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, κέικ) περιέχουν συνήθως και πολύ υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, τα οποία προσθέτουν επιπλέον κιλά και αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη ή και καρδιοπαθειών στο μέλλλον.
  • Οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης μετατρέπονται σε λίπος. Μια διατροφή με πολλά σάκχαρα έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το διαβήτη τύπου 2.
  • Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι επιπλέον θερμίδες από τη ζάχαρη εκτοπίζουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή του παιδιού. Οι διατροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη, περιέχουν ελάχιστες ίνες, ενώ παιδιά που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης καθημερινά κινδυνεύουν να έχουν έλλειψη βιταμινών, μετάλλων και άλλων πολύτιμων ιχνοστοιχείων.

Σύμφωνα με τις Αμερικάνικες Διαιτολογικές Οδηγίες, προτείνεται όχι περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχονται από την επιπρόσθετη ζάχαρη. Για παράδειγμα, για ένα δεκάχρονο παιδί, το οποίο καταναλώνει περίπου 2000 θερμίδες σε μια ημέρα, οι 200 θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από τη ζάχαρη, δηλαδή 50 γραμ.

 

Πηγή: childsafety.gr

 


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.