Είναι φυσιολογικό οι έφηβοι να έχουν περιόδους ευερεθιστότητας, υπνηλίας και θλίψης.

Αλλά όταν τα συμπτώματα διαρκούν για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, μπορεί να σηματοδοτήσει κατάθλιψη. «Γενικά αναφέρεται ότι ένας στους πέντε νέους θα αναπτύξει κατάθλιψη πριν φτάσει στην ηλικία των 25 ετών», λέει η Susan Weinstein, συν-εκτελεστική διευθύντρια προγραμμάτων και επιχειρήσεων στο Families for Depression Awareness.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία κατάθλιψης εφήβων και, στη συνέχεια, κατανοήστε τις αιτίες, τους παράγοντες κινδύνου και πώς μπορείτε να βοηθήσετε ως γονέας.

Τι προκαλεί την κατάθλιψη στους εφήβους;

Η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, σύμφωνα με την Rachel Busman, την PsyD, έναν πιστοποιημένο από το διοικητικό συμβούλιο παιδί και εφήβους ψυχολόγο και ανώτερο διευθυντή του Κέντρου Αναταραχών Άγχους στο Ινστιτούτο Παιδικού Νου. Για αρχάριους, λέει “τα παιδιά μπορούν να έχουν μια βιολογική προδιάθεση για άγχος ή κατάθλιψη, η οποία θέτει το στάδιο για την κατάσταση.”

Με άλλα λόγια, η ύπαρξη γονέα με κατάθλιψη κάνει τα παιδιά και τους εφήβους πιο πιθανούς υποψηφίους για να αναπτύξουν και οι ίδιοι κατάθλιψη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα παιδιά μαθαίνουν από τη συμπεριφορά του γονέα τους και τείνουν να μιμούνται τις πράξεις τους.

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκληθεί από τη βιολογία / τη χημεία του εγκεφάλου σας, καθώς και από αρνητικές εμπειρίες παιδικής ηλικίας όπως παραμέληση, τραύμα, κακοποίηση ή γονικό διαζύγιο.

Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου οφείλεται σε αγχωτικά γεγονότα ζωής – όπως η αντιμετώπιση ενός οικογενειακού θανάτου ή η έναρξη του κολεγίου – χωρίς επαρκείς στρατηγικές αντιμετώπισης ή ένα δίκτυο υποστήριξης.

Επιπλέον, ο Rothman λέει ότι τα παιδιά που δυσκολεύονται στο σχολείο, όπως εκείνα με μαθησιακές δυσκολίες, θα μπορούσαν να αναπτύξουν κατάθλιψη εάν μείνουν πίσω στις τάξεις και τους βαθμούς τους.

Συμπτώματα της κατάθλιψης των εφήβων

Εάν ο έφηβός σας εμφανίσει τουλάχιστον πέντε από τα ακόλουθα συμπτώματα για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, μπορεί να έχει κατάθλιψη: Θλίψη ή καταθλιπτική διάθεση

  • Συναισθήματα απελπισίας ή άχρηστης αξίας
  • Μεγάλα ποσά ευερεθιστότητας ή θυμού
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που του άρεσαν παλιότερα
  • Αλλαγές στα ωράρια ύπνου
  • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες
  • Ανησυχία
  • Κούραση
  • Υπερβολική ενοχή
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Πονοκέφαλοι, προβλήματα στο στομάχι ή πόνοι στο σώμα
  • Τάσεις αυτοκτονίας; «Αυτές μπορεί να κυμαίνονται από το να σκεφτόμαστε το θάνατο έως το να σκοτώνεις τον εαυτό σου», λέει ο Δρ. Busman

Θεραπεία κατάθλιψης: Πώς να βοηθήσετε έναν έφηβο με κατάθλιψη

Εάν πιστεύετε ότι ο έφηβός σας έχει κατάθλιψη, μην πανικοβληθείτε. «Θυμηθείτε ότι η κατάθλιψη είναι μια θεραπεύσιμη διαταραχή. Δεν είναι μόνιμο », λέει ο Lyons.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε θεραπεία νωρίτερα και όχι αργότερα, καθώς η κατάθλιψη μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες. Αυτά περιλαμβάνουν ακαδημαϊκή αποτυχία, κατάχρηση ουσιών, εξασθενημένες διαπροσωπικές σχέσεις με την οικογένεια και τους συνομηλίκους, διατροφικές διαταραχές, αυξημένη σοβαρότητα των συνθηκών υγείας, έγκλημα και αυτοκτονικές συμπεριφορές, λέει ο Weinstein.

Επιπλέον, ο Rothman προσθέτει ότι τα παιδιά με κατάθλιψη απλά δεν θα ζήσουν τη ζωή στο έπακρο.

Πρέπει να πλησιάσετε τον έφηβο με αποδοχή. Μην φοβάστε να αναφέρετε τα συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει (όπως οτι ξοδεύει υπερβολικό χρόνο μόνος του, ότι υπάρχει κάθοδος στους βαθμούς κ.λπ.) και να ρωτήσετε τη γνώμη τους σχετικά με τις επιλογές θεραπείας. «Οι γονείς θέλουν πάντα να δίνουν απόψεις και συμβουλές, αλλά δεν δίνουν πάντα το χρόνο για να ακούσουν τις ανάγκες και τα συναισθήματα των παιδιών», λέει ο Rothman. «Οι γονείς πρέπει να κάνουν τα παιδιά τους να αισθάνονται ότι ακούγονται και να τα κάνουν μέρος της λύσης».

Πηγή: Depression Web


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.