Ενώ μερικοί έφηβοι δεν θα δημοσιεύσουν ποτέ selfie στο Facebook, άλλοι δεν φαίνεται να αντιστέκονται στην ανάρτηση selfies στο Instagram τουλάχιστον μερικές φορές την ημέρα.

Για τους γονείς, ολόκληρο το φαινόμενο selfie μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικό. Γιατί να θέλετε να τραβήξετε 50 φωτογραφίες του εαυτού σας που στέκεστε σε ένα μπάνιο και στη συνέχεια να επιλέξετε αυτήν που πιστεύετε ότι σας κάνει να φαίνεστε καλύτερα και να τη δημοσιεύσετε στο προφίλ σας, ώστε οι χρήστες να μπορούν να σας κάνουν σχόλια;

Λοιπόν, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απλώς αθώα διασκέδαση. Αλλά για κάποιους εφήβους, οι selfies μπορούν στην πραγματικότητα να είναι μέρος ενός πολύ βαθύτερου ριζωμένου προβλήματος.

Selfies και Αυτοεκτίμηση:

Για μερικούς εφήβους, η αυτοεκτίμησή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα σχόλια που λαμβάνουν από τις selfies τους. Όσο περισσότερα “μου αρέσει” (likes), καρδιές ή θετικά σχόλια, τόσο καλύτερα νιώθουν.

Εάν κάποιος έφηβος προσελκύσει αρνητική προσοχή – ή ακόμα χειρότερα, καμία προσοχή – η αυτοεκτίμησή του μπορεί να μειωθεί. Μπορεί να νιώσει ότι δεν είναι όμορφος/η και άξιος/α.

Συχνά, η ανάγκη για αύξηση της αυτοεκτίμησης γίνεται εθιστική. Οι έφηβοι γίνονται εμμονικοί με τη λήψη ελκυστικών selfie σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν θετική προσοχή από άλλους.

Οι έφηβοι με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να διατρέχουν έναν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο με την εμμονή με selfies. Υπήρξαν αναφορές ότι μερικοί έφηβοι ξοδεύουν ώρες κάθε μέρα προσπαθώντας να τραβήξουν ένα τέλειο selfie που θα μπορούσε να βοηθήσει να κερδίσει σχόλια από άτομα στα κοινωνικά μέσα.

Δυστυχώς, η αναζήτηση του τέλειου selfie μπορεί να γίνει τόσο σοβαρή που να παρεμβαίνει στην κοινωνική ζωή και την εκπαίδευση ενός εφήβου.

Selfies και η φήμη ενός εφήβου:

Αν και οι περισσότεροι έφηβοι δεν είναι πιθανό να αναπτύξουν εμμονή με selfies, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που υπάρχουν. Εάν οι έφηβοι δεν είναι προσεκτικοί σχετικά με τον τύπο των φωτογραφιών που μοιράζονται, μια selfie θα μπορούσε να καταστρέψει τη φήμη τους.

Πολλοί έφηβοι μοιράζονται φωτογραφίες για τις δεί ολόκληρος ο κόσμος. Άλλοι θέλουν οι selfies που μοιράζονται θα παραμείνουν ιδιωτικές εάν τις στείλουν σε ένα ή δύο άτομα. Δεν συνειδητοποιούν ότι οι selfie μπορούν να μοιραστούν εύκολα με τον κόσμο άπαξ και βρεθούν εκεί έξω στον χώρο του internet.

Μία έφηβη που μοιράζεται μια μερικώς γυμνή φωτογραφία με έναν φίλο, για παράδειγμα, μπορεί να εκπλαγεί όταν ανακαλύψει ότι το μοιράστηκε με άλλους φίλους του. Ή ακόμη χειρότερα, εάν τσακωθούν, αυτή η φωτογραφία θα μπορούσε να δημοσιεύεται στα κοινωνικά μέσα ως εκδίκηση.

Φυσικοί κίνδυνοι των Selfie:

Μια κοινή τάση μεταξύ των εφήβων είναι η λήψη selfie που περιλαμβάνουν λήψεις δράσης στο παρασκήνιο. Οι έφηβοι φωτογραφίζουν τον εαυτό τους ενώ στέκονται κάτω από καταρράκτες ή κάνουν διάφορα ακροβατικά. Δυστυχώς, μερικοί έφηβοι πέθαναν προσπαθώντας να πάρουν επικίνδυνες selfies που πίστευαν ότι θα τους έκανε να φαίνονται πιο τολμηροί.

Ένας άλλος κίνδυνος λήψης selfie που πολλοί έφηβοι αποκαλύπτουν κατά λάθος είναι η τοποθεσία τους. Δεν συνειδητοποιούν οτι η πινακίδα πίσω τους ή το σπίτι τους στο παρασκήνιο μπορεί να διευκολύνει έναν εγκληματία να βρει την τοποθεσία του.

Γιατί πρέπει να μιλήσετε στον έφηβο σας για τις Selfies:

Οι selfies μπορούν να είναι ένας υγιής τρόπος για τους εφήβους να εκφραστούν. Ωστόσο, οι έφηβοι χρειάζονται κάποια καθοδήγηση σχετικά με το τι είναι κατάλληλο και τι δεν είναι. Βοηθήστε τον έφηβο να καταλάβει πώς οι selfies μπορούν να γίνουν προβληματικές.

Παρακολουθήστε την ποσότητα και το περιεχόμενο των selfie του εφήβου σας. Παρόλο που δεν υπάρχει ορισμένος αριθμός φωτογραφιών που σηματοδοτούν ότι ο έφηβός σας μπορεί να έχει πρόβλημα, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι η φωτογραφία του εφήβου δεν κρύβει κινδύνους όπως εκείνους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Συζητήστε συχνά με τον έφηβό σας για τους κινδύνους των selfie. Κάντε ερωτήσεις σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τι σκέφτεται ο έφηβός σας για άτομα που δημοσιεύουν selfies.

Εξηγήστε στο έφηβό παιδί σας για το πώς θα μπορούσαν να προβληθούν selfies από μελλοντικούς εργοδότες ή γραφεία εισαγωγής κολλεγίων εξωτερικού. Είναι σημαντικό για τον έφηβό σας να αναγνωρίσει ότι κάτι που μπορεί να φαίνεται σαν αθώα φωτογραφία τώρα θα μπορούσε να γίνει ένα σοβαρό πρόβλημα αργότερα με επιτπτώσεις.

 

.


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.