Πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητα πανέμορφη πόλη χτισμένη στη θέση της αρχαίας Τρίκκης (σύμφωνα με τη μυθολογία, η νύμφη Τρίκκη ήταν κόρη του Πηνειού) και πατρίδα του περίφημου γιατρού της αρχαιότητας, Ασκληπιού.
Η πόλη φημίζεται για την ομορφιά της, αλλά και τον ευρωπαϊκό της αέρα. Ο ποταμός Ληθαίος, παραπόταμος του Πηνειού, αλλά και τα ιστορικά της μνημεία, η εξαιρετική ρυμοτομία, οι ευρύχωρες πλατείες και τα πάρκα της είναι πλέον ξακουστά.
Ελάτε λοιπόν να την γνωρίσουμε!
Ληθαίος Ποταμός
Ο Ληθαίος ποταμός είναι ένα από τα τέσσερα ποτάμια των Τρικάλων (Ληθαίος, Αγιαμονιώτης, Πηνειός, Κουρμέκης) και αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού. Χωρίς καμία αμφιβολία θεωρείται το στολίδι των Τρικάλων και είναι ο μοναδικός ποταµός τέτοιας έκτασης που περνάει μέσα από κάποια ελληνική πόλη.
Αν και ο ποταµός χωρίζει την πόλη στα δυο, οι όχθες του συνδέονται µε δεκατρείς γέφυρες, από τις οποίες οι μισές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για πεζούς! Η πιο δημοφιλής από αυτές είναι η κεντρική γέφυρα, που ενώνει την κεντρική πλατεία με τον πεζόδρομο της Ασκληπιού.
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει από εκεί τη θέα στις καταπράσινες όχθες του Ληθαίου και το άγαλμα του Ασκληπιού στην απέναντι γέφυρα, ο οποίος σύμφωνα με τον Στράβωνα γεννήθηκε εκεί!
Σιδηροδρομικός Σταθμός Τρικάλων
Ο σιδηροδρομικός σταθμός των Τρικάλων είναι ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της πόλης. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1886 επί κυβερνήσεως του Χαριλάου Τρικούπη και σχεδιάστηκε από μια γαλλική εταιρία, η οποία ήταν υπεύθυνη για το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής.
Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, το οποίο ανακαινίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και βρίσκεται από τότε σε πλήρη λειτουργία. Σήμα κατατεθέν του σιδηροδρομικού σταθμού είναι φυσικά ο «Καρβουνιάρης». Ένα ατμοκίνητο τρενάκι ηλικίας άνω των 100 ετών, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Παλαιοφάρσαλα– Καλαμπάκα.
Σήμερα στέκεται σιωπηλό, με το φουγάρο του σβηστό, πάνω σε ένα κομμάτι από τις ράγες της ιστορίας, θυμίζοντας μια άλλη πιο ρομαντική εποχή.
Περτούλι-Ελάτη
Το Περτούλι και η Ελάτη είναι δύο από τους πλέον δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα και βρίσκονται μια ανάσα από την πόλη των Τρικάλων.
Το πρώτο χωριό απέχει περίπου πενήντα χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και βρίσκεται σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 1000 μέτρα! Πρόκειται για έναν από τους ομορφότερους οικισμούς της Πίνδου, γεμάτος έλατα και χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού.
Στο Περτούλι θα συναντήσετε παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, γραφικά ταβερνάκια και πανέμορφους ξενώνες. Ακόμη εκεί υπάρχει και το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο και δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.
Τα «στενά του Σακαφλιά»
Επί τη επισημότερω γνωστά ως Βαρούσι, τα «στενά» είναι ουσιαστικά η παλιά πόλη των Τρικάλων. Ακριβώς κάτω από το φρούριο, είναι μια γειτονιά γεμάτη πανέμορφα παραδοσιακά αρχοντικά με εξωτερικά μπαλκόνια και πλακόστρωτα δρομάκια, ιδανική για ανοιξιάτικες βόλτες με χωνάκι παγωτό στο χέρι.
Κουρσούμ Τζαμί
Έργο του μεγαλύτερου αρχιτέκτονα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του Μιμάρ Σινάν, δημιουργού μεταξύ άλλων και ενός από τα ωραιότερα τζαμιά της Κωνσταντινούπολης, του Suleimaniye, το «Μολυβένιο Τζαμί» χτίστηκε στην είσοδο της πόλης τον 16ο αιώνα.
Γνωστό επίσης και ως Τζαμί του Οσμάν Σαχ, φιλοξενεί σήμερα τακτικά εκδηλώσεις και εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο
Ασκληπιείο της αρχαίας Τρίκκης
Κατά την αρχαιότητα η πόλη Τρίκκη ήταν γνωστή για το Ασκληπιείο της και ως η πατρίδα του διάσημου γιατρού Ασκληπιού, σύμφωνα με τον γεωγράφο του 1ου π.Χ. αιώνα, Στράβωνα. Αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του 20ού αιώνα, έφεραν στο φως τρία κτίρια ρωμαϊκής εποχής και ένα κτίριο βυζαντινής εποχής.
Μεταξύ άλλων, έχουν αποκαλυφθεί ένα λουτρό, ένας μικρός βυζαντινός ναός και ψηφιδωτά δάπεδα. Ακόμη, έχει βρεθεί ένα μεγάλο κτίριο, το οποίο εικάζεται ότι ήταν το γυμνάσιο της αρχαίας Τρίκκης!
Από την τελευταία φάση του κτιρίου προέρχονται το λεγόμενο ”ψηφιδωτό του Λυκούργου”, όπου εικονίζεται ο μυθικός βασιλιάς Λυκούργος που κατειλημμένος από μανία και κρατώντας διπλό πέλεκυ, ετοιμάζεται να επιτεθεί στην τροφό του θεού Διονύσου, νύμφη Αμβροσία, καθώς και ένα ακόμη ψηφιδωτό με παράσταση επίσης από το Διονυσιακό κύκλο.
Μύλος Ματσόπουλου
Ο Μύλος Ματσόπουλου θεωρείται ένας από τους πιο ζωντανούς χώρους των Τρικάλων και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Βιομηχανικής Κληρονομιάς της χώρας μας. Περιλαμβάνει ένα κτιριακό ασυγκρότητα 3500 τ.μ. και συνολικά 90 χιλιόμετρα με τη γύρω περιοχή.
Χτίστηκε το 1884 από τους αδερφούς Αγαθοκλή, λίγο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και κληροδοτήθηκε στο Δήμο Τρικαίων το 1977 από τον Ι. Ματσόπουλο, ευεργέτη της πόλης.
Είναι ιδιαίτερα γνωστός καθώς εκεί φιλοξενείται το χριστουγεννιάτικο πρότζεκτ, του Μύλου των ξωτικών! Ακόμη στο συγκεκριμένο μέρος λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ Κωμωδίας, ένα μοναδικό φεστιβάλ για τα ελληνικά δεδομένα, που πραγματοποιείται στον Μύλο Ματσόπουλου από το 2004! Τέλος, στο χώρο λειτουργεί δημοτικό αναψυκτήριο, θερινός και χειμερινός κινηματογράφος, θέατρο και χώροι για παιδικό παιχνίδι.
Κάστρο Τρικάλων
Το Βυζαντινό κάστρο των Τρικάλων βρίσκεται στην βορειοανατολική άκρη της πόλης και χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό κατά τον 6ο αιώνα πάνω στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης.
Πολλά τμήματα του κάστρου καταστράφηκαν κατά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς, όμως ανακατασκευάστηκαν από τους ίδιους όταν συνειδητοποίησαν την σημαντικότητα του σημείου! Μετά τις επαναστάσεις του 1854 και του 1878 το φρούριο επισκευάστηκε ξανά και αποτέλεσε σημαντικό άξονα ανάπτυξης και ασφάλειας για την πόλη. Σήμα κατατεθέν του φρουρίου είναι ο πύργος ρολόι, που χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα εντός του κάστρου.
Το συγκεκριμένο ρολόι, μαζί με τον αντίστοιχο πύργο στη Λάρισα, αποτελούν δύο από τους παλιότερους πύργους στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Δυστυχώς, αυτό που ορθώνεται σήμερα έχει αντικαταστήσει το παλιότερο, το οποίο καταστράφηκε από τους ναζιστικούς βομβαρδισμούς. Τέλος, πέραν από την μαγική θέα όλης της πόλης και το καλύτερο ηλιοβασίλεμα των Τρικάλων, θα μπορέσετε να απολαύσετε μια θεατρική παράσταση, αφού στο φρούριο λειτουργεί υπαίθριο θέατρο.
Ο Μύλος των Ξωτικών
Το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο Χριστουγεννιάτικο Θεματικό Πάρκο της Ελλάδας ανοίγει τις πύλες του ξανά στις 3 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου.
Όπως κάθε Χριστούγεννα έτσι και φέτος, κάτι καινούριο συμβαίνει στον Μύλο των Ξωτικών. Ιππότες μιας άλλης εποχής εμφανίσθηκαν και φύλαξαν τον αγαπημένο μας Μύλο από τους ¨εισβολείς¨.
Φιλοξενήθηκαν στο παραμυθένιο Κάστρο που δημιούργησε ο Άη Βασίλης με τα ξωτικά και θα μας συντροφεύσουν τα φετινά Χριστούγεννα στην πόλη των Τρικάλων. Οι ειρηνικοί και ευγενικοί Ιππότες θα μας αφηγηθούν μια ιδιαίτερη, ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία με αξίες και ιδανικά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Θα συναντήσουμε τους καλόκαρδους Ιππότες στα εντυπωσιακά τους Φρούρια και θα ταξιδέψουμε, μέσα από τις ιστορίες τους, σε μια εποχή που συνδυάζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
πηγή: othessalonikios.gr, milosxotikon.gr