ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΤΑΞΙΔΙ

Τζιά: Μάθε τα πάντα για το νησί με την άγρια ομορφιά που είναι μια ανάσα από την Αθήνα

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας βρισκόμαστε μια ώρα μακριά από ένα μικρό παράδεισο…

Μία ώρα είναι αρκετή για να φτάσετε σε ένα μέρος που θα σας κάνει να αποφορτιστείτε και να απολαύσετε ονειρεμένες διακοπές. Ειδικά αν έχεις και παιδιά, δεν είναι ιδανικό να ξοδέψεις πολύ χρόνο στο καράβι ή στο αυτοκίνητο.

Η Τζια ή αλλιώς Κέα απέχει μόλις μια ώρα με το καράβι από το Λαύριο και είναι το πιο κοντινό κατοικήσιμο κυκλαδονήσι στην Αττική. Άρα γλιτώνετε και τον πολύβουο Πειραιά!

Έχοντας ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια (όρμοι) της Μεσογείου, τον κόλπο του Αγίου Νικολάου, το νησί οφείλει το όνομά του στον Κέω από την Ναύπακτο, ήρωα που κατέλαβε το νησί.

Η Τζια είναι, σχετικά, αραιοκατοικημένη, με εξαίρεση την Κορησσία (Λιβάδι), που αποτελεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού, την Ιουλίδα, που είναι η Χώρα (πρωτεύουσα) του νησιού και το Βουρκάρι.

 

Οι ωραιότερες περιοχές, λόγω του ότι παραμένουν ακόμη εμπορικά μη αξιοποιημένες, βρίσκονται στην βορειοανατολική μεριά.

Μια εξ’ αυτών είναι η Πέρα Μεριά που έχει αρκετές μικρές παραλίες, όπως το Σπαθί. Οι πιο γνωστές παραλίες, ωστόσο, είναι ο Οτζιάς, το Γιαλισκάρι, οι Ποίσσες, τα Ξύλα, καθώς και ο Κούνδουρος που έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία.

Η Κέα κατά την αρχαιότητα

Κατά την μυθολογία η Κέα ονομαζόταν «Υδρούσα» για τα πολλά νερά και την πυκνή βλάστησή της. Οι μύθοι λένε πως οι Νύμφες που ζούσαν στα δάση του νησιού εγκατέλειψαν το νησί και από τότε ο Σείριος, το λαμπερότερο αστέρι του ουράνιου θόλου κατάκαψε με τις ακτίνες του όχι μόνο την Υδρούσα αλλά όλες τις Κυκλάδες.

 

Η παραλία Συκαμιά έχει φανταστικά χρώματα, πεντακάθαρα νερά και γενικά πρόκειται για ένα μαγευτικό τοπίο. Δεν είναι οργανωμένη άρα πρέπει να φροντίσετε για τη σκιά σας εκτός αν πάτε το απόγευμα όταν τα αλμυρίκια ρίχνουν τον ίσκιο τους στην παραλία.

 

Η μάστιγα της ξηρασίας ανάγκασε τους κατοίκους να ζητήσουν τη βοήθεια του ημίθεου Αρισταίου της Θεσσαλίας, γιο του Απόλλωνα και της Νύμφης Κυρήνης. Οι θεοί εξευμενίστηκαν με τις θυσίες που τους πρόσφερε ο Αρισταίος και η ξηρασία μειώθηκε. Από τότε και κάθε χρόνο πνέουν βόρειοι άνεμοι («μελτέμια»), επί 40 ημέρες, την περίοδο που λάμπει ο αστερισμός του Μεγάλος Κυνός στον οποίο ανήκει ο Σείριος.

Το νησί πήρε το όνομά του από τον ήρωα Κέω, γιο του Απόλλωνα και της νύμφης Ροδοέσσης η παρουσία του οποίου εντοπίζεται στο νησί στις αρχές του 11ου π.Χ. αιώνα.

Όπως μαρτυρούν τα ευρήματα των ανασκαφών στη θέση Κεφάλα, η Κέα κατοικήθηκε από τη Νεολιθική Εποχή. Ίχνη κατοίκησης από την Προϊστορική Εποχή υπάρχουν στη χερσόνησο της Αγίας Ειρήνης καθώς και στο χωριό Βουρκάρι.

Η παραλία Καμπί βρίσκεται σε έναν όμορφο βαθύ κόλπο δίπλα σε ένα μικρό οικισμό. Είναι ήσυχη παραλία, με λίγα δέντρα, ενώ πάνω από τον δρόμο λειτουργεί ταβέρνα.

 

 

Η φύση

Φτάνοντας στο νησί, μπορεί να θεωρήσετε ότι πρόκειται για έναν τόπο άγονο, όμως, στο εσωτερικό της Τζιας θα εντυπωσιαστείτε από την πλούσια χλωρίδα, τα σπάνια είδη φυτών και τις αμέτρητες καλλιέργειες. Τα δάση βασιλικής βελανιδιάς, που είναι μοναδικά στις Κυκλάδες, δημιουργούν ένα αξέχαστο τοπίο, την ίδια στιγμή που ευδοκιμούν πολλά βότανα, αρωματικά φυτά και όμορφα αγριολούλουδα. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, άλλωστε, ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.

Η παραλία Ποίσσες, δίπλα στον ομώνυμο οικισμό βρίσκεται στην άκρη μιας κατάφυτης κοιλάδας με ελαιώνες που καταλήγει σε μια μεγάλη αμμουδιά με αλμυρίκια.

Τα αξιοθέατα

Φυσικά, θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε σημαντικά αξιοθέατα, παρά το γεγονός ότι το νησί είναι μικρό. Στην Ιουλίδα, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο φιλοξενούνται ευρήματα από ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς, ευρήματα από τους ιστορικούς χρόνους και τμήματα αρχαίου ναού της αρχαίας πόλης Καρθαίας.

Στη Χώρα, θα θαυμάστε όχι μόνο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και δείγματα νεοκλασικής, όπως το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Δημαρχείο σχεδιασμένο από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ernst Ziller, αλλά και το παλιό-ιστορικό Δημαρχείο στην Πλατεία της Ιουλίδας. Οι αμέτρητες παραδοσιακές αγροτικές κατοικίες, οι καθηκιές, εντυπωσιάζουν τον κάθε επισκέπτη, ενώ θα είστε τυχεροί αν έχετε την ευκαιρία να φιλοξενηθείτε σε μια από αυτές.

Ο Οτζιάς είναι η πιο χαρακτηριστική παραλία της Τζιάς. Έχει σχήμα κυκλικό και συνδέεται με τη θάλασσα με μια στενή λωρίδα νερού. Είναι βέβαια πλήρως προστατευμένη από τον άνεμο όλες τις εποχές.

Τα μονοπάτια της!

Στην Κέα, σημαντικό αριθμό επισκεπτών προσελκύουν τα μονοπάτια της χτισμένα σαν πέτρινες σκάλες που διανύουν όλο το νησί. Το έντονο ανάγλυφο και οι μικροί όρμοι παρέχουν μοναδική ομορφιά στη διαδρομή. Το δίκτυο μονοπατιών της, συνολικού μήκους 36 χλμ., θεωρείται ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν την πεζοπορία.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο περιπατητικός τουρισμός, και μάλιστα τα μονοπάτια της Κέας έχουν χαρακτηριστεί ως «Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος».

Έχουν επιλεγεί δώδεκα διαδρομές, στις οποίες είναι τοποθετημένες ξύλινες πινακίδες που καθοδηγούν τους περιπατητές με ασφάλεια. Η περιήγηση στα -κατά κύριο λόγο- λιθόστρωτα μονοπάτια είναι μαγευτική, καθώς οι περιπατητές διασχίζοντας τα περνούν μέσα από δάση με βελανιδιές, θαυμάζουν τα υπέροχα αγριολούλουδα, συναντούν παραδοσιακές πετρόκτιστες πηγές, και ασπρισμένα, γραφικά ξωκλήσια, καταλήγοντας είτε σε μικρούς όρμους είτε σε υπέροχες παραλίες.

ο Σπαθί είναι μια κάπως απομονωμένη παραλία προσβάσιμη μόνο από χωματόδρομο, αλλά διαθέτει κρυστάλλινα νερά και είναι από τις ανερχόμενες στις επιλογές κυρίως των νέων.

 

Καλές διακοπές λοιπόν!

 

πηγή: www.e-kyklades.gr, www.reader.gr,www.travelpass.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.