Εμμηνόπαυση είναι η περίοδος που σηματοδοτεί το τέλος της εμμήνου ρύσης.

Για να τεθεί η διάγνωσή της πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 12 μήνες αμηνόρροιας, δηλαδή απουσίας περιόδου.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί στη δεκαετία των 40 ή των 50.

Η εμμηνόπαυση δεν είναι μια πάθηση, αλλά μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία και εξέλιξη.

Ωστόσο, επειδή συχνά μπορεί να συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα όπως εξάψεις, μειωμένη ενέργεια, ψυχολογικές μεταπτώσεις και διαταραχές ύπνου, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν κατά περίπτωση και στοχεύουν στην εξάλειψη των συμπτωμάτων αυτών.

Πριν την εμμηνόπαυση, η γυναίκα διανύει την περίοδο της κλιμακτηρίου. Τότε συμβαίνουν διάφορες αλλαγές στο σώμα της, το οποίο δίνει τα πρώτα σημάδια και ενδείξεις ότι πλησιάζει η εμμηνόπαυση.

Τα συμπτώματα είναι τα ίδια με αυτά της εμμηνόπαυσης, με τη διαφορά ότι η γυναίκα βιώνει διαταραχές στην περίοδό της, η οποία παρουσιάζει ανισορροπίες.

Ηλικία:

Ο μέσος όρος έναρξης της εμμηνόπαυσης είναι το 52ο έτος της ηλικίας μιας γυναίκας. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι αν εμφανιστεί νωρίτερα θεωρείται παθολογική.

Το ιστορικό της μητέρας σε γενικές γραμμές επηρεάζει το όριο έναρξης της εμμηνόπαυσης. Συνολικά στην κόρη αναμένεται να εμφανιστεί σε μικρότερη ηλικία.

Πρόωρη Εμμηνόπαυση:

Η εμμηνόπαυση θεωρείται πρόωρη όταν εμφανίζεται πριν την ηλικία των 40 ετών. Υπάρχουν πολλοί λόγοι στους οποίους οφείλεται η προωρότητα της εμμηνόπαυσης. Σημαντικό ρόλο παίζουν σε κάθε περίπτωση τα γονίδια.

Η διακοπή της περιόδου πριν την αναμενόμενη ηλικία μπορεί να προκύψει λόγω ανεπάρκειας των ωοθηκών.

Μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς – γονιδιακούς παράγοντες ή και σε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Σε πολλές περιπτώσεις η γυναίκα που βιώνει πρόωρη εμμηνόπαυση θα χρειαστεί να λάβει ορμονοθεραπεία μέχρι να φτάσει στη φυσιολογική ηλικία εμμηνόπαυσης.

Αυτό προτείνεται για να προστατευθεί η υγεία της, καθώς αυξάνεται πολύ ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές νόσους και προβλήματα των οστών (οστεοπενία, οστεοπόρωση).

Στατιστικά Στοιχεία:

  • 4 χρόνια περίπου διαρκούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
  • 1 στις 10 γυναίκες θα βιώσει αυτά τα συμπτώματα για περίπου 12 χρόνια
    8 στις 10 γυναίκες παρουσιάζουν συμπτώματα λίγο πριν και λίγο μετά την εμμηνόπαυση

 

Πηγή: doctoranytime.gr,drstoumpou.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.