Aς ξεκινήσουμε με τα επιστημονικά!

Ο θηλασμός ήταν ανέκαθεν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την ανάπτυξη του βρέφους και αυτό το ξέρουμε όλες πλέον.  Παγκοσμίως οι μανούλες θηλάζουν τα μωρά τους από την αρχή της ανθρώπινης φυλής. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει να θηλάζουμε τα μωρά τουλάχιστον μέχρι να γίνουν ενός έτους ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεκτείνει αυτό το διάστημα στα δύο χρόνια.

Τί γίνεται όμως αν κάποια από εμάς δεν θέλει ή δεν μπορεί να θηλάσει. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που είτε απο φόβο, είτε απο άγνοια, είτε απο απλή επιλογή, αμέσως μετά την γέννα παίρνουν το χαπάκι που διακόπτει την παραγωγή του γάλακτος.

“Σε λιγότερο από ένα μήνα γεννάω και έχω το εξής πρόβλημα ,ξέρω ότι μπορεί κάποιες να με κράξετε ,αλλά δεν θέλω να θηλάσω. Πέρασα δύσκολα στην εγκυμοσύνη για προσωπικούς λόγους . Όσο το σκέφτομαι σαν διαδικασία ξέρω ότι με τη ψυχολογία που έχω δεν θα αντέξω και δεν θέλω να είμαι μια τρελή μαμα …..” είναι μια από τις πολλές εκκλήσεις για βοήθεια στο διαδίκτυο από μια μέλλουσα – πελαγωμένη μαμά.

Και από κάτω οι απαντήσεις του στυλ “με το που το δεις θα υπερισχύσει η φύση και θα το βάλεις αμέσως στο στήθος σου” ή ” το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για το μωρό σου είναι να το θηλάσεις” με σαφής υπόνοια πως αν δεν το θηλάσεις θα μπεις απευθείας στην λίστα των “άχρηστων” μανάδων.

Η αλήθεια είναι πως ενώ ο θηλασμός είναι εύκολη διαδικασία για κάποιες γυναίκες, για κάποιες άλλες μπορεί να είναι η χειρότερη διαδικασία της ζωής τους.

Περιπτώσεις μαστίτιδας, πληγωμένων και ματωμένων θηλών ή πυρετού δεν είναι λίγες. Κάποιες γυναίκες φοβούνται ότι δεν θα έχουν αρκετό γάλα, ίσως επειδή οι δικές τους μητέρες δεν θήλασαν ή είχαν δυσκολίες – αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι περισσότερο από το 95% των γυναικών μπορούν να θηλάσουν.

Κάποιες φοβούνται ότι με το θηλασμό θα χαλάσει το στήθος τους, αγνοώντας το γεγονός ότι η ίδια η εγκυμοσύνη μπορεί να χαλάσει το στήθος μας και όχι ο θηλασμός. Κάποιες έχουν σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Άλλες φοβούνται να θηλάσουν σε δημόσιο χώρο, ή μπροστά σε φίλους και συγγενείς. Κάποιες άλλες απλώς σιχαίνονται. Όλα είναι κατανοητά και όλα είναι αποδεκτά. Το θέμα όμως είναι να έχουμε την σωστή πληροφόρηση προτού λάβουμε την τελική μας απόφαση.

Ζυγίστε τους κινδύνους σε συνδυασμό με τα οφέλη τα οποία σίγουρα τα έχουμε πει πολλές φορές, αλλά τα έχουμε ακούσει πραγματικά; Αυτό που ο καθένας πρέπει να ξέρει είναι ότι οι έρευνες έχουν δείξει πολλούς αληθινούς κινδύνους που σχετίζονται με την σίτιση με ξένο γάλα ή αλλιώς, φόρμουλα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ο θηλασμός σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης των παρακάτω ασθενειών στο μωρό σας:

• Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: 36% lower risk
• Διαβήτης τύπου 1: 19-27%
• Διαβήτης τύπου 2: 39%
• Λευχαιμία : 19%
• Άσθμα: 27%

Άκουσε το νέο μας podcast στο οποίο μιλάμε για τις εμπειρίες μας στον θηλασμό!

Τονίζω για ακόμα μια φορά πως η κάθε απόφαση θηλασμού ή μη είναι απολύτως αποδεκτή! Η καθεμία απο εμάς κάνει ότι καλύτερο μπορεί και μια ευτυχισμένη μαμά έχει ένα ευτυχισμένο μωρό.

Προσωπικά θήλασα. Και μου άρεσε – τελικά – πολύ. Στην αρχή όμως ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα, αυτό είναι γεγονός. Όταν άρχισε να κατεβαίνει το γάλα, την τρίτη περίπου μέρα μετά την γέννηση της κόρης μου, ένιωθα κυριολεκτικά σαν να κατέβαιναν πέτρες από την πλάτη μου.

Χωρίς υπερβολές: πέτρες! Ήμουν όλη μέρα με ζεστές κομπρέσες και με μια απεγνωσμένη απαίτηση να μου φέρουν το παιδί για να το βάλω στο στήθος μου. Εντελώς ενστικτωδώς, ένιωθα πως εκεί ήταν η θέση της. Με πολυυύ υπομονή, ψευδοθηλές και πόνο πέρασε το πρώτο σαρανταήμερο. Θυμάμαι όμως πως απλά μια μέρα σταμάτησα να πονάω και όλα άρχισαν να γίνονται αυτόματα. Με το που ένιωθα να κατεβαίνει το γάλα, άρχιζε να νιαουρίζει και το μωρό για να φάει. Αυτόματα! Εγώ λοιπόν τον θηλασμό τον αγάπησα. Τον θεωρούσα πολύ πιο εύκολο από την φόρμουλα. Χωρίς αποστειρώσεις, καθαρίσματα, δοκιμές αν είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο το γάλα και σαφώς με πολύ λιγότερα έξοδα.

Αναγνωρίζω όμως πως η δική μου περίπτωση δεν ισχύει για πολλές γυναίκες εκεί έξω. Και έχω διαπιστώσει πως ένας πολύ βασικός παράγοντας για να μην θηλάσει κάποια γυναίκα είναι η έλλειψη στήριξης από τους γύρω της.

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Όταν γέννησα τον γιό μου, ήμουν στο ίδιο δωμάτιο με μια κοπέλα. Εγώ δεν ήθελα κανέναν μαζί μου το βράδυ, εκείνη όμως είχε φέρει την μαμά της. Με λύπη μου είδα την κοπέλα να προσπαθεί να θηλάσει το μωρό της και η μαμά της καθόλη την διάρκεια να της λέει “άσε να φωνάξω την νοσοκόμα να φέρει ένα μπουκάλι να φάει το παιδί, δεν βλέπεις οτι δεν μπορεί να χορτάσει; Γιατί ταλαιπωρείσαι έτσι αφού μπορείς να του δώσεις έτοιμο;”

Πραγματικά αν παρακολουθούσα αυτό το περιστατικό σήμερα, θα είχα μιλήσει πολύ έντονα σε αυτήν την γιαγιά. Έβλεπε την κόρη της να ΠΑΛΕΥΕΙ κυριολεκτικά για να βρει τα πατήματά της στο μονοπάτι του θηλασμού, άυπνη και εξουθενωμένη και αντί να την στηρίξει και να την βοηθήσει, την υποβίβαζε και την στεναχωρούσε.

Και φυσικά έχουμε και τους άντρες. Είτε νομίζουμε εμείς πως το θέαμα είναι αντισεξουαλικό για έναν άντρα, είτε όντως επηρεάζει την σεξουαλική μας ζωή, είναι και αυτός ένας παράγοντας που μια γυναίκα θα λάβει σοβαρά υπόψιν της όταν έρθει η ώρα να αποφασίσει.

Ένα πράγμα μπορώ να πω στην συγκεκριμένη περίπτωση. Άκου το ένστικτό σου για να δεις πως θα προχωρήσεις. Και σε γενικές γραμμές αν θες να θηλάσεις αλλά δεν έχεις στήριξη, βρες την σε ανθρώπους εκτός σπιτιού. Υπάρχουν ομάδες θηλασμού στο Facebook ή και διάφοροι οργανισμοί στους οποίους μπορείς να τηλεφωνήσεις και θα σε βοηθήσουν με ότι προβληματισμό ή απορία έχεις για το θέμα.

Υπάρχουν όμως και κάποιες γυναίκες για τις οποίες προκλήσεις του θηλασμού είναι απλώς αξεπέραστες. Είτε γιατί συναισθηματικά δεν μπορούν να το διαχειριστούν, είτε γιατί υπάρχουν ιατρικά προβλήματα που δεν τους το επιτρέπουν.

Ευτυχώς κορίτσια, ζούμε σε μια εποχή που δεν χρειάζεται να τρέξουμε να βρούμε μια λεχώνα να μας θηλάζει το μωρό, όπως στην εποχή των παππούδων μας. Όλα λύνονται και όλα ξεπερνιούνται. Και σε τελική ανάλυση είτε θηλάζεις, είτε δεν θηλάζεις, το μόνο πράγμα που έχει πραγματική σημασία είναι να είμαστε καλά μέσα μας! Πρώτα εμείς και μετά όλοι οι υπόλοιποι. Μπορεί να μου πήρε και εμένα λίγο καιρό να το εμπεδώσω, αλλά κορίτσια μου να θυμάστε: Παιδιά, άντρες, σκυλιά, γατιά, σπίτι, όλοι θα είναι καλά αν είμαστε εμείς καλά!

Να το θυμάστε!

Πληροφορίες: thilasmos.com


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.