Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πραγματοποιείται κάθε 14 Φεβρουαρίου. Σε όλα τα μέρη του κόσμου, καραμέλες, λουλούδια και δώρα ανταλλάσσονται μεταξύ των αγαπημένων, όλα στο όνομα του Αγίου Βαλεντίνου.

Αλλά ποιος είναι αυτός ο μυστηριώδης άγιος και από πού προέρχονται αυτές οι παραδόσεις;

Ο θρύλος του Αγίου Βαλεντίνου:

Η Καθολική Εκκλησία αναγνωρίζει τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς αγίους που ονομάζονται Βαλεντίνος, όλοι τους μάρτυρες.

Ένας θρύλος υποστηρίζει ότι ο Βαλεντίνος ήταν ιερέας που υπηρέτησε τον τρίτο αιώνα στη Ρώμη. Όταν ο αυτοκράτορας Claudius II αποφάσισε ότι οι ανύπαντροι έκαναν καλύτερους στρατιώτες από εκείνους με συζύγους και οικογένειες, απαγόρευσε το γάμο για νέους.

Ο Βαλεντίνος, συνειδητοποιώντας την αδικία του διατάγματος, αψήφησε τον Κλαύδιο και συνέχισε να κάνει κρυφά γάμους για νέους εραστές. Όταν ανακαλύφθηκαν οι ενέργειες του Αγίου Βαλεντίνου, ο Κλαύδιος διέταξε να δολοφονηθεί.

Άλλοι επιμένουν ότι ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος του Τέρνι, επίσκοπος, που ήταν ο πραγματικός ομώνυμος των διακοπών. Αυτός, επίσης, αποκεφαλίστηκε από τον Κλαύδιο Β ‘έξω από τη Ρώμη.

Άλλες ιστορίες υποδηλώνουν ότι ο Βαλεντίνος μπορεί να σκοτώθηκε επειδή προσπάθησε να βοηθήσει τους Χριστιανούς να ξεφύγουν από σκληρές ρωμαϊκές φυλακές, όπου συχνά ξυλοκοπήθηκαν και βασανίζονταν.

Σύμφωνα με έναν μύθο, ένας φυλακισμένος Βαλεντίνος έστειλε τον πρώτο «βαλεντίνιο» χαιρετισμό αφού ερωτεύτηκε ένα νεαρό κορίτσι – πιθανώς την κόρη του αρχιφύλακα – που τον επισκέφτηκε κατά τη διάρκεια της ποινής του.

Πριν από το θάνατό του, ισχυρίζεται ότι της έγραψε μια επιστολή με την ένδειξη “From your Valentine”, μια έκφραση που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα.

Αν και η αλήθεια πίσω από τους θρύλους του Αγίου Βαλεντίνου είναι σκοτεινή, όλες οι ιστορίες υπογραμμίζουν την έκκλησή του ως συμπαθητική, ηρωική και – το πιο σημαντικό – ρομαντική φιγούρα.

Μέχρι τον Μεσαίωνα, ίσως χάρη σε αυτήν τη φήμη, ο Βαλεντίνος θα γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς αγίους στην Αγγλία και τη Γαλλία.

 

Πηγή: History.com

 

 


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.