Για το πιο τρυφερό άγγιγμα, για αυτήν την ψυχή που η αγάπη της ξεπερνά κάθε όριο, γι’ αυτό το μοναδικό ρόλο που δίνει η φύση αξίζουν πολλά περισσότερα από μια Παγκόσμια Ημέρα Γιορτής, πιο πολλά από ένα μπουκέτο λουλούδια ή μια αγκαλιά.

Αλλά και μόνο αυτό αρκεί για να δείξουμε στη μανούλα μας πόσο πολύ την αγαπάμε σε κάθε Γιορτή της μητέρας και τί γιορτάζουμε σήμερα.

Η εκδήλωση της στοργής μας με οποιονδήποτε τρόπο είναι ό,τι πιο γλυκό μπορούμε να κάνουμε για να δείξουμε την εκτίμησή μας στη μητέρα μας!

Με αφορμή την Παγκόσμια Γιορτή της Μητέρας που γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου αξίζει να μάθουμε την προέλευση αυτής της συγκινητικής γιορτής!

Την πρώτη αναφορά για τη γιορτή της μητέρας τη βρίσκουμε στην Αρχαία Ελλάδα, όπου υπήρχε η γιορτή της Άνοιξης κατά την οποία λατρευόταν η μητέρα Γη, δηλαδή η μητέρα όλων των ανθρώπων και των θεών. Μετέπειτα την αντικατέστησε η θεά της γονιμότητας Ρέα η οποία ήταν κόρη της Γαίας, σύζυγος του Κρόνου και μητέρα του Δία .

Στα νεότερα χρόνια υπάρχει μια εκδοχή αποκαλούμενη “Mothering Sunday”. H 4η Κυριακή της Σαρακοστής στην Αγγλία είχε καθιερωθεί ως γιορτή προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά τη γιορτή αυτή οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να περάσουν μια μέρα με τις μητέρες τους!

Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού η γιορτή αυτή συνδέθηκε με την έννοια της Μητέρας Εκκλησίας κι έτσι οι άνθρωποι συνήθιζαν να προσφέρουν λουλούδια, φυτά και γλυκά στις μητέρες τους!

Την καθιέρωση όμως της Γιορτής της Μητέρας κάθε 2η Κυριακή του Μαΐου φαίνεται πως οφείλουμε σε μια γυναίκα με το όνομα Ann Jarvis η οποία το 1907 ξεκίνησε την προσπάθεια καθιέρωσης μιας εθνική γιορτή της μητέρας στην Αμερική, επιθυμώντας να τιμήσει τη μητέρα της που είχε πεθάνει.

Η μητέρα της Αnn το 19 αιώνα, στα χρόνια του Εμφυλίου πολέμου είχε δημιουργήσει τη λέσχη “Mothers’ Day Work Clubs” με σκοπό να διδάξει στις γυναίκες της εποχής πώς να μεγαλώνουν και να φροντίζουν σωστά τα παιδιά τους.

Το 1868 οργάνωσε την ημέρα “Mothers’ Friendship Day” κατά την οποία συγκεντρώθηκαν μητέρες για να προωθήσουν τη συμφιλίωση και τις ειρηνικές σχέσεις. Χάρη σε αυτές τις ενέργειες, η Ann εμπνεύστηκε την ιδέα της γιορτής της μητέρας ως έναν τρόπο τιμής και εκτίμησης προς όλες τις μητέρες και τις αξιέπαινες προσπάθειες για τα παιδιά τους.

Αφού κατάφερε να κερδίσει μια οικονομική ενίσχυση από ένα κατάστημα οργάνωσε την πρώτη επίσημη Γιορτή της Μητέρας στην Βιρτζίνια. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκείνη την ημέρα για να γιορτάσουν αυτήν τη ξεχωριστή ιδέα.

Η Αnn κατάφερε μετά από επιστολές και άρθρα σε εφημερίδες και πολιτικούς να κερδίζει τη θέση της Γιορτής της Μητέρας στο ετήσιο ημερολόγιο πολλών πολιτειών της Αμερικής με αποτέλεσμα το 1914 να καθιερωθεί επίσημα σε όλην την Αμερική.

Από τη στιγμή της καθιέρωσης της Γιορτής, δυστυχώς άρχισε η εμπορευματοποίησή της, γεγονός που εξόργισε την Αnn η οποία πάλεψε να βγάλει αυτήν εμπορική ταμπέλα από τη Γιορτή καθώς θεωρούσε ότι διαγράφει την ουσία της.

Στις ημέρες μας, η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο, διατηρώντας τον εμπορικό χαρακτήρα που δεν επιθυμούσε η εμπνεύστρια της αλλά συγχρόνως υπενθυμίζοντας σε όλους το σπουδαίο ρόλο της μάνας. 

Είναι μια καλή αφορμή για να στείλουμε ευχές στις γενναίες γυναίκες που μας έφεραν στη ζωή και να τους προσφέρουμε ένα χαμόγελο και γιατί όχι κι ένα λουλούδι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: parenting.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.