Η Έφη Φωτεινού είναι αυτό που λέει και το όνομά της: μια φωτεινή παρουσία!

Η γνωστή ως “Νουαζέτα” blogger και μαμά δυο παιδιών, έχει δημιουργήσει ένα μικρό θησαυρό για κάθε παιδική βιβλιοθήκη. Το παραμύθι που φέρει την υπογραφή της, ονομάζεται “Ο Ξεχωριστός Μέλλιος” και πρόκεται για μια ιστορία για την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την προσαρμοστικότητα και την αποδοχή τους εαυτού μας.

Κάτι που τα παιδιά, ειδικά στην σημερινή κοινωνία, πρέπει να μαθαίνουν από μικρή ηλικία προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον κόσμο με σεβασμό, αγάπη και συμπόνια.

Κατά την διάρκεια της περιπέτειας του Μέλλιου, ο μικρός αναγνώστης συνειδητοποιεί μαζί με τον μικρό κόκκινο ιππόκαμπο, ότι “Στους ξεχωριστούς, συμβαίνουν ξεχωριστά πράγματα!” – όπως του λέει άλλωστε, συνέχεια η μαμά του.

Παρόλα αυτά, οι αναγνώστες (μικροί – μεγάλοι) δεν αγαπάνε το Μέλλιο επειδή είναι ξεχωριστός – αλλά επειδή καταλαβαίνει ότι αυτό είναι το σωστό και το καλό. Επειδή ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός.

Θα σας πω σε αυτό το σημείο, ότι το δικό μου παιδί αναφέρει πολύ συχνά το Μέλλιο, τη μαμά του, τον μπαμπά του και τη μικρή νεράιδα Ιόλη, που τόσο της έκανε εντύπωση! (δεν θα πω περισσότερα για να μην προδώσω την πλοκή του παραμυθιού!).

Ας δούμε τι μας είπε η δημιουργός του Μέλλιου που μας έχει κλέψει την καρδιά:

“Ο ξεχωριστός Μέλλιος” είναι ένα βιβλίο που μιλάει για την διαφορετικότητα και την αυτοπεποίθηση. Πώς ξεκίνησε η ιδέα για αυτό το βιβλίο;  

Μια συνήθεια που είχα μικρή και την έχω περάσει στα παιδιά μου, είναι το διάβασμα βιβλίων στο κρεβάτι πριν τον βραδινό ύπνο.  

Κάποιο βράδυ ο γιος μου μου ζήτησε να του πω ένα παραμύθι «από το κεφάλι μου» και σκέφτηκα επιτόπου μια ιστορία που να “περνάει” και τα μηνύματα που θέλω. 

Η αποδοχή κι η πίστη στον εαυτό μας, η προσαρμοστικότητα καθώς κι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του διπλανού μας είναι στοιχεία που θεωρώ απαραίτητα στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή όλων μας. 

Το παραμύθι που του είπα εκείνο το βράδυ προφορικά, έγινε βιβλίο και το κρατάει πλέον στα χέρια του, όπως και πολλά άλλα παιδάκια, χάρη στις Εκδόσεις Παρισιάνου που το αγκάλιασαν, αγάπησαν κι εξέδωσαν και πολύ τις ευχαριστώ γι’ αυτό! 

– Γιατί επιλέξατε να είναι ο ήρωας του βιβλίου ένας ιππόκαμπος; 

Οι Ιππόκαμποι ανήκουν στην οικογένεια των ιχθύων αλλά είναι…διαφορετικοί από τα υπόλοιπα ψάρια!  

Ξεχωρίζουν για την εμφάνισή τους, γι’ αυτό άλλωστε τα αποκαλούν και αλογάκια της θάλασσας, αλλά και γιατί κολυμπάνε σε κάθετη θέση αντί οριζόντιας. 

Επιπλέον, ο ιππόκαμπος συμβολίζει την καλή τύχη, την καθοδήγηση, την προστασία και την φιλικότητα. 

Δεδομένου ότι ως λάτρης της θάλασσας ήθελα το παραμύθι να διαδραματίζεται σε θαλάσσιο περιβάλλον, ο ρόλος ήταν εξαρχής δικός του χωρίς οντισιόν! 

– Ο Μέλλιος είναι ένας ιππόκαμπος που είναι διαφορετικός. Δεν κολυμπάει τόσο γρήγορα και δεν μοιάζει με τους άλλους. Στην σημερινή ζωή, πως πιστεύετε οτι τα παιδιά θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορετικότητά τους πλεονέκτημα και να μην επηρεάζονται από τα άσχημα σχόλια; 

Όλοι έχουμε διαφορετικές ικανότητες, τα δυνατά μας σημεία, τα ταλέντα μας. 

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση καλλιεργούνται σε μικρή ηλικία από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον.  

Αν μάθουμε τα παιδιά μας από μικρά ότι δεν πρέπει ποτέ και για κανένα λόγο να κοροϊδέψουν το σωματικό ή ψυχικό χαρακτηριστικό του διπλανού τους, τα άσχημα σχόλια θα εξαλειφθούν κάποια στιγμή μελλοντικά και θα έχουμε κάνει την κοινωνία μας καλύτερη. 

Είναι ο ρόλος μας αυτός, γονιών και παιδαγωγών, να διδάξουμε αυτό το «μάθημα» αξιών στα παιδιά μας και να τα «θωρακίσουμε», να γνωρίζουν την αξία τους και να χουνε εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, να επηρεάζονται όσο το δυνατόν λιγότερο από τα αρνητικά σχόλια τρίτων. 

– Πόσο σημαντικό ρόλο πιστεύεις πως παίζει η εικονογράφηση σε ένα παιδικό βιβλίο; 

Η εικονογράφηση μπορεί να «απογειώσει» ή να “προσγειώσει” μια καλή ιστορία. 

Πιστεύω ότι είναι το 50% της επιτυχίας  ενός παιδικού βιβλίου. 

Όσο καλή και αν είναι μία ιστορία αν οι εικόνες δεν τραβήξουν το βλέμμα αρχικά του ενήλικου που θα το αγοράσει και έπειτα του παιδιού για να το αγαπήσει, το βιβλίο απλώς δε θα διαβαστεί! 

Ειδικά στις μικρές ηλικίες η εικονογράφηση παίζει «πρωταγωνιστικό» ρόλο, γιατί βλέποντας τις εικόνες που είναι πιστή αναπαράσταση του κειμένου τα παιδάκια “διαβάζουν” μόνα τους το βιβλίο.  

– Το βιβλίο περιλαμβάνει και cd με ηχογράφηση του παραμυθιού, η οποία έχει γίνει από την αγαπημένη ηθοποιό Λίνα Σακκά. Πώς προέκυψε η συνεργασία μεταξύ σας; 

Η Λίνα Σακκά έχει δημιουργήσει ένα υπέροχο μπιστρό για γονείς και τα παιδιά τους, το Marlin’s House.

Ο χώρος είναι γεμάτος παιχνίδια και βιβλία και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το στέκι μας.

Εκεί η ηθοποιός οργανώνει συχνά παρουσιάσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών, διαλέξεις, δρώμενα που προάγουν την τέχνη! 

Όταν της έδειξα το παραμύθι μου με ενθάρρυνε να το προχωρήσω και μου πρότεινε να το αφηγηθεί. 

Την ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή της στο πρόσωπό μου! 

– Ποιο παραμύθι εκτός από το “Ο ξεχωριστός Μέλλιος”, πιστεύεις πως δεν πρέπει να λείπει από καμία παιδική βιβλιοθήκη; 

Τα κλασσικά παραμύθια πιστεύω δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη κανενός, η λογοτεχνική τους αξία και αναγνωστική τους απόλαυση είναι αδιαμφισβήτητη!

Δύσκολο να επιλέξω ένα μόνο παραμύθι από τα σύγχρονα.Εμάς μας αρέσουν πολύ τα βιβλία του κ. Ευγένιου Τριβιζά και του Peter H. Reynolds! 

Τον ξεχωριστό Μέλλιο, μπορείτε να τον βρείτε στα ράφια και στα site όλων των μεγάλων βιβλιοπωλείων, Public, Iano, Ευριπίδη, Πολιτεία. 

Στηρίζουμε όμως τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μας, στα οποία μπορούμε να το παραγγείλουμε και οι Εκδόσεις Παρισιάνου να το στείλουνε αύθις! 

Ευχαριστούμε πολύ, Έφη, για το χρόνο και τη καλή σου διάθεση!

Ευχαριστούμε πολύ την Στεργιανή Βασιλακοπούλου για τις φωτογραφίες του “Ξεχωριστού Μέλλιου”

Ακολουθήστε την Έφη Φωτεινού στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram @nouazeta_efi

Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου εδώ:

 

Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.