Μπορεί πράγματι κάποιος να βαφτίσει το παιδί του σε θάλασσα ή ποτάμι; Η εκκλησία το επιτρέπει; Και ποια είναι τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσει κανείς για να πραγματοποιήσει αυτή την πρωτότυπη βάφτιση;

Καταρχάς έχει νόημα να ανατρέξουμε στην Καινή Διαθήκη και να θυμηθούμε, ότι ο ίδιος ο Χριστός βαπτίσθηκε στον Ιορδάνη ποταμό. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το dogma.gr,

«Ο Χριστός δεν προτρέπει στο βάπτισμα του Ιωάννου, αλλά στο Βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος, στο Βάπτισμα της Εκκλησίας, το οποίο είναι ανώτερο τόσο από το ιουδαϊκό βάπτισμα, όσο και από εκείνο του Ιωάννου.»

Παρακάτω, στο ίδιο άρθρο, τονίζεται, ότι «Η βάπτιση στη θάλασσα τελείται μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Η κανονική τέλεση απαιτεί αποκλειστικά Κολυμβήθρα και Ιερό Ναό» και εξηγεί, ότι η χριστιανική βάπτιση απαιτεί καθαγιασμό συγκεκριμένου ύδατος, περιορισμένου σε συγκεκριμένο σκεύος ή χώρο για την Βάπτιση.

Καταλήγει δε, το ίδιο άρθρο του πρακτορείου εκκλησιαστικών ειδήσεων, ότι «Η χρήση της θάλασσας για Βάπτιση επιλέγεται μόνο σε περίπτωση ανάγκης», μία τέτοια θα μπορούσε να είναι η βάφτιση ενηλίκου που εκ των πραγμάτων δεν χωρά να μπει σε κολυμπήθρα. Έτσι «η Βάπτιση σε ποταμούς και θάλασσες υποστηρίζεται και προωθείται από κάποιες αιρετικές ομάδες.»

Και «Στις ημέρες μας και σε τόπους που υπάρχουν Ιεροί Ναοί, οι Βαπτίσεις οφείλουν να τελούνται εντός του ιερού Ναού και όχι στο προαύλιο ή στη θάλασσα. Να τελούνται εντός της Κολυμβήθρας, κινητής ή σταθερής και άνευ κοσμικών, ή και ενίοτε κωμικοτραγικών διακοσμήσεων οι οποίες υποβιβάζουν το μυστήριο σε εκκοσμικευμένη διασκέδαση και σε εντυπωσιακό θέαμα.

Η Βάπτιση στη θάλασσα και όλες οι εκκοσμικευμένες διακοσμήσεις οδηγούν στη διαπίστωση ότι “όχι μόνο δεν γνωρίζουμε και δεν σεβόμαστε την παράδοση… αλλά έχουμε και το ασεβές θράσος νά δημοσιεύουμε φωτογραφίες με τα λειτουργικά μας ‘κατορθώματα΄”»

Προκειμένου να έχουμε μια πιο σαφή απάντηση, επικοινωνήσαμε με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η οποία μας παρέπεμψε στην εκάστοτε Μητρόπολη της περιοχής που μας ενδιαφέρει να τελεστεί το μυστήριο, ενώ και πνευματικός με τον οποίον συνομιλήσαμε μας είπε ακριβώς το ίδιο, ότι είναι ζήτημα της κάθε Μητρόπολης το αν θα το δεχτεί η όχι.

Αντίστοιχες βαφτίσεις, όπως ενημερωθήκαμε, γίνονται καιρό τώρα στο Μαρμάρι στη Μάνη, στο Ακρωτήριο Ταίναρο στη Μάνη, στη Σαλαμίνα, στη λίμνη Βουλιαγμένη στο Λουτράκι, στην Κερατέα αλλά και στην Κρήτη.

Ένας γονιός, ωστόσο, ο οποίος τέλεσε τη βάπτιση του παιδιού του σε παραλία της Σαλαμίνας, αντιμετώπισε αργότερα πρόβλημα με το ληξιαρχείο Αμαρουσίου που δεν του την αναγνώρισε.

Ο λόγος; «Επειδή ο παπάς ήταν παλαιοημερολογίτης, μη αναγνωρισμένος, το ληξιαρχείο Αμαρουσίου δεν δέχτηκε τη βάφτιση. Η όλη ημέρα της τελετής βέβαια ήταν υπέροχη, τόσο για το μωρό όσο και για εμάς, όμως τελικά χρειάστηκε να βαφτίσουμε ξανά το παιδί, κανονικά σε κολυμπήθρα…» είπε ο  μπαμπάς. Ο ίδιος προσθέτει πως αργότερα έμαθε πως άλλα ληξιαρχεία της Αττικής θα του την αναγνώριζαν.

Συνεπώς, αν επιθυμείτε να είναι αυτός ο τρόπος που θα βαφτίσετε το παιδί σας, θα χρειαστεί πρώτα να επικοινωνήσετε με τη Μητρόπολη ή την ενορία της παραθαλάσσιας περιοχής που σας ενδιαφέρει και έπειτα με το ληξιαρχείο στο οποίο έχει καταχωρηθεί το παιδί, προκειμένου να επιβεβαιώσετε ότι η βάφτισή του θα γίνει δεκτή και θα μπορέσει στο μέλλον να λάβει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 

 

Πηγή: infokids.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.