Υλικά:
3 λεμόνια
1 Μικρή χούφτα σχοινόπρασο
12 μεγάλα χτένια
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή Ηλιέλαιο
3 κουταλιές σούπας ανάλατο βούτυρο
2 κουταλάκια του γλυκού στραγγισμένα κάπαρη
Εκτέλεση:
Στίψτε 2 λεμονια μέχρι να έχετε 1/4 φλιτζάνι χυμό. Αφήστε στην άκρη. Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, κόψτε τα υπόλοιπα λεμόνια για να εκθέσετε τη σάρκα. Στο τρίτο λεμόνι, αφαιρέστε τη φλούδα και στη συνέχεια κόψτε το εσωτερικό σε μικρά κομμάτια και ρίξτε τα στο φλυτζάνι με το χυμό. πιέστε Κόψτε το σχοινόπρασο και τοποθετήστε το σε ένα μικρό μπολ.
Βεβαιωθείτε οτι τα χτένια είναι στεγνά και νοστιμίστε με αλάτι και πιπέρι. Θερμάνετε μια μεγάλη κατσαρόλα, κατά προτίμηση από ανοξείδωτο χάλυβα, σε μεσαίο-υψηλό. Ρίχνουμε λάδι σε ελαφριά στρώση (2-3 κουταλιές της σούπας). θερμάνετε μέχρι να ζεσταθεί και βλέπετε τα πρώτα τσιμπήματα καπνού. Τοποθετήστε γρήγορα τα χτένια στην κατσαρόλα, επίπεδη πλευρά προς τα κάτω και μαγειρέψτε χωρίς να αγγίξετε, μέχρι η κάτω πλευρά να γίνει βαθύ χρυσό καφέ, 3-4 λεπτά. Χρησιμοποιήστε μια λεπτή σπάτουλα ή λαβίδες για να γυρίσετε απαλά. αν αντισταθούν, μαγειρέψτε άλλα 30 δευτερόλεπτα και δοκιμάστε ξανά. Μαγειρέψτε στη δεύτερη πλευρά έως ότου η σάρκα στο πάνω και στο κάτω μέρος να φαίνεται αδιαφανής, αλλά υπάρχει ακόμα μια ελαφρώς ημιδιαφανής λωρίδα στη μέση, 1-2 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος. Μεταφέρετε τα χτένια σε ένα πιάτο.
Ρίξτε το λάδι σε τηγάνι και τοποθετήστε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, έως ότου αφρίσει το βούτυρο και μετά μαυρίσει, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε το χυμό λεμονιού σταδιακά και περιστρέψτε το τηγάνι για να δέσει τη σάλτσα. Ανακατέψτε τη κάπαρη και το σχοινόπρασο στη σάλτσα και ρίξτε το μείγμα πάνω από τα χτένια.
Καλή Όρεξη!