Μια παραδοσιακή κοτόπιτα είναι κλασικό φαγητό και αυτή είναι μια συνταγή χωρίς φασαρία που θα θέλετε να φτιάξετε ξανά και ξανά. Αξίζει να φτιάξετε τη δική σας ζύμη αν μπορείτε, επειδή τα έτοιμα υλικά δεν είναι το ίδιο με το γνήσιο μαμαδίστικο σπιτικό φαγητό.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 450 γρ. απλό αλεύρι
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 120 γρ. Ζωμός λαχανικών
- 1 αυγό ελεύθερης βοσκής, χτυπημένο, για το άλειμα.
Για τη Γέμιση:
- 1 μεσαίο κοτόπουλο
- 1 κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο
- 2 σκελίδες γαρύφαλλο
- 1 καρότο, ξεφλουδισμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κύβος με ζωμό κοτόπουλο
- 6-8 μεγάλους κόκκους πιπεριού
Για τη σάλτσα:
- 250ml πλήρες γάλα
- 55 γρ. βούτυρο
- 55 γρ. απλό αλεύρι
Εκτέλεση:
Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Καρφώστε κρεμμύδι με τις σκελίδεα απο γαρύφαλλα και προσθέστε το στο τηγάνι με το καρότο, τη δάφνη, τον κύβο και το πιπέρι. Καλύψτε με κρύο νερό και αφήστε το να βράσει, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά – 1¼ ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του κοτόπουλου.
Εν τω μεταξύ, φτιάξτε τη ζύμη. Κοσκινίστε το αλεύρι και το αλάτι μαζί σε ένα μεγάλο μπολ. Χωρίστε σε τετράγωνα το κρύο βούτυρο και το ζωμό λαχανικών και τρίψτε τα στο αλεύρι έως ότου το μείγμα μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού. Ανακατέψτε σε αρκετό κρύο νερό για να σχηματίσετε μια σκληρή ζύμη. Βγάλτε το σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε απαλά για να σχηματίσετε μια ομαλή μπάλα ζύμης. Τυλίξτε με διαφάνεια ή τοποθετήστε σε μια πλαστική σακούλα και ψύξτε για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Όταν μαγειρευτεί το κοτόπουλο, βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφαιρέστε το κοτόπουλο και τοποθετήστε το σε ένα πιάτο. Επανατοποθετήστε το τηγάνι στη φωτιά και μειώστε το υγρό μαγειρέματος στα περίπου 250 ml. Στραγγίστε το υγρό σε μια κανάτα και αφήστε το να κρυώσει, στη συνέχεια αφαιρέστε το λίπος και απορρίψτε το.
Όταν το κοτόπουλο κρυώσει κόψτε το κρέας σε κομμάτια και πετάξτε το δέρμα και τα οστά.
Για τη σάλτσα, αφαιρέστε τα γαρίφαλα από το κρεμμύδι. Βάλτε το κρεμμύδι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσει, μετά προσθέστε το γάλα και αφήστε το στην άκρη.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύουμε στο αλεύρι. Προσθέστε σταδιακά το στραγγιγμένο υγρό απο το κοτόπουλο και το γάλα, στη συνέχεια βράστε, ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 4-5 λεπτά για να μαγειρέψετε το αλέυρι. Για γεύση προσθέστε αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, στη συνέχεια διπλώστε απαλά το κρέας στη σάλτσα. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220C / 210C στον αέρα. Ξεδιπλώστε τα δύο τρίτα της ζύμης και χρησιμοποιήστε το για να το τοποθετήσετε σε ένα ταψί. Απλώστε το και απο πάνω βάλτε το μείγμα απο το κοτόπουλο.
Ξεδιπλώστε το υπόλοιπο της ζύμης για να φτιάξετε ένα καπάκι για την πίτα, βουρτσίστε την άκρη με χτυπημένο αυγό και πιέστε τις άκρες μαζί για να σφραγίσουν.
Κάντε μια τρύπα στο πάνω μέρος της πίτας για να αφήσετε τον ατμό να διαφύγει, στη συνέχεια ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, ή έως ότου η ζύμη γίνει χρυσοκαφέ.
Καλή Όρεξη!
Πηγή: bbcfood