Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • Περίπου 500 gr αλεύρι για φύλλο ή για όλες τις χρήσεις (και λίγο για το άνοιγμα φύλλου)
  • 250 ml (1 κούπα) νερό
  • 60 ml ( 4 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο
  • 30 ml ( 2 κουταλιές της σούπας) χυμό λεμονιού ή ξύδι ή ρακή
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 2-2,5 kg μεγάλα κολοκύθια (να έχουν αρχίσει να σποριάζουν)
  • Περίπου 800 gr πατάτες
  • 4 κουταλιές περίπου ψιλοκομμένο αβάρσαμο (δυόσμο)
  • 800- 1000 gr μυζήθρα Χανίων (δείτε παρατηρήσεις)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Eλαιόλαδο για το τηγάνισμα (μου πήρε λιγότερο από 1 κούπα)

Για την επικάλυψη:

  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 125 ml (1/2 κούπα) νερό
  • 1 αυγό
  • 30 – 45 ml (2-3 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  • Φτιάχνουμε τη ζύμη ανακατεύοντας τα υγρά υλικά και προσθέτοντας το αλάτι και το αλεύρι. Ή αντίστροφα ανακατεύουμε τα στερεά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το λεμόνι με το νερό.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια κανονική ζύμη που να μη κολλά στα χέρια.
  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με νωπή πετσέτα.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε ελαφρά.
  • Κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα κολοκύθια (κατά μήκος), τα αλατίζουμε και τα τηγανίζουμε και αυτά.
  • Ψιλοκόβουμε το δυόσμο.
  • Αρχίζουμε να κτίζουμε το μπουρέκι: χωρίζουμε στα δύο τη ζύμη (το ένα μέρος λίγο μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγουμε το μεγαλύτερο φύλλο και το στρώνουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί ή πυρέξ με διαστάσεις περίπου 35Χ25. Απλώνουμε τις πατάτες σε μια στρώση και πασπαλίζουμε λίγο πιπέρι, το 1/4 της μυζήθρας και το 1/4 του ψιλοκομμένου δυόσμου.
  • Μετά κάνουμε τρεις στρώσεις με κολοκύθια, βάζοντας ενδιάμεσα μυζήθρα και δυόσμο.
  • Τελειώνουμε με μυζήθρα και δυόσμο.
  • Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε το μπουρέκι. Δεν κάνουμε κόθρο, απλά σκεπάζουμε τη γέμιση.
  • Χωρίζουμε σε μεγάλα κομμάτια.
  • Διαλύουμε τον πελτέ στο νερό και περιχύνουμε το μπουρέκι.
  • Προσθέτουμε και λίγο νερό αν χρειάζεται (πρέπει να φαίνεται το νερό, αλλά να μην καλύπτει το μπουρέκι). Ανακατεύουμε τον κρόκο με το ελαιόλαδο και αλείφουμε την επιφάνεια.
  • Αφήνουμε όσο περισσεύει να εισχωρήσει στα κοψίματα.
  • Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 1 ώρα και 20 ως 30 λεπτά ακόμη (ανάλογα με το φούρνο) λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα. Να ροδίσει η επιφάνεια. Η βάση θα ψηθεί αλλά δεν θα ροδοκοκκινίσει.
  • Σερβίρουμε ζεστό κατά προτίμηση (εμείς το βρήκαμε εξαιρετικό και σε θερμοκρασία δωματίου!).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: cretagastronomy.gr


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.