ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Σοκαριστικό βίντεο αποκαλύπτει παράνομο κύκλωμα αγοροπωλησίας μωρών

Ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του καναλιού BBC Africa φέρνει στο φως την απόγνωση αμέτρητων, νεαρών γυναικών στην Κένυα της Ανατολικής Αφρικής, η οποίες συχνά, ανύμπορες να συντηρίσουν τα παιδιά τους, αναγκάζονται να τα πουλήσουν σε ένα παράνομο κύκλωμα εμπορίου βρεφών δίχως να έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι θα απογίνουν τα μωρά τους από τη στιγμή που φεύγουν απ’ τα χέρια τους.

Την ίδια στιγμή, το ίδιο κύκλωμα φαίνεται να είναι υπεύθυνο για την εξαφάνιση εκατοντάδων βρεφών που κλάπηκαν από τις οικογένειες τους κάτω από φρικτές συνθήκες.

To βίντεο του BBC εστιάζει στην προσωπική ιστορία μίας γυναίκας, που ήρθε σε επαφή με παράνομους διακινητές βρεφών, οι οποίοι της ζήτησαν να τους δώσει το μωρό της αμέσως μετά τον τοκετό έναντι ενός συγκεκριμένου (πραγματικά ασήμαντου για τα δυτικά δεδομένα) χρηματικού ποσου.

Η ίδια δηλώνει στην κάμερα πως δέχθηκε τη συναλλαγή γιατί «δεν είχε άλλη επιλογή».

Η συγκεκριμένη υπόθεση απασχολεί αρκετά χρόνια της αρχές της αφρικανικής χώρας, ενώ το 2020 μία σύλληψη έφερε ξανά το ζήτημα στην επικαιρότητα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι η αστυνομία είχε πλέον στα χέρια της έναν άνδρα που άνηκε στη σπείρα που ήταν υπεύθυνη για τη μυστηριώδη εξαφάνιση βρεφών από μαιευτήριο της Κένυα.

Παράλληλα βίντεο τραβηγμένα με κρυφές κάμερες φέρνουν στο φως σοκαριστικές λεπτομέρειες από τις χρηματικές συναλλαγές μεταξύ ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σαν αντικείμενα που τα πουλάς και τα αγοράζεις με την ίδια ευκολία που πουλάς ένα άψυχο αντικείμενο.

Την ίδια στιγμή στο στόχαστρο των αρχών έχει μπει και ο διευθυντής νοσοκομείου στο Ναϊρόμπι, ο οποίος φαίνεται να εμπλέκεται στις συγκεκριμένες, φρικτές αγοροπωλησίες.

Η δημοσιογράφος εξηγεί ότι, καθώς είναι και η ίδια μητέρα, ήθελε να κατανοήσει καλύτερα τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν μία άλλη γυναίκα στο να πουλήσει οικειοθελώς το παιδί της σε κάποιον ξένο.

Η αναζήτηση της την οδήγησε σε μία από τις πιο φτωχές γειτονιές του Ναϊρόμπι, σε μία γειτονιά όπου οι λέξεις «ελπίδα», «αισιοδοξία» και «μέλλον» μοιάζουν άγνωστες και ουτοπικές. Εκεί συνάντησε μία νέα μητέρα που, όπως η ίδια αποκαλύπτει, δέχθηκε να δώσει το μωρό που γέννησε σε αγνώστους αμέσως μετά τον τοκετό.

«’Ημουν μόλις 17 χρονών όταν πούλησα το παιδί μου. Ήταν αμέσως μετά τη γέννα», εξομολογείται στην κάμερα, φορώντας κουκούλα και μάσκας προστασίας στο πρόσωπο. Η γυναίκα αυτή έδωσε το μωρό της για 30 δολάρια, ένα ποσό που στη δική μας οικονομία και κοινωνία δεν αρκεί ούτε για τα εβδομαδιαία ψώνια του σούπερ μάρκετ.

«Μόνο αν βρεθεί κάποιος στη δική μου κατάσταση θα καταλάβει γιατί το έκανα. Ο πόνος μου είναι τόσο μεγάλος που θα ήταν καλύτερα να είχε πεθάνει το παιδί μου. Τότε θα ήξερα που είναι θαμμένο. Τώρα δεν έχω ιδέα τι κάνει και που βρίσκεται. Δεν εύχομαι σε κανέναν άνθρωπο να χάσει το παιδί του με τον τρόπο που έχασα εγώ το δικό μου».

Όπως εξηγεί η γυναίκα που ονομάζεται Σάρα είναι πάρα πολύ εύκολο για μία γυναίκα την Κένυα να φτάσει το σημείο να αποχωριστεί το μωρό της κάτω από αυτές τις αδιανόητες, απάνθρωπες συνθήκες.

«Πολλές νέες κοπέλες είναι σε απόγνωση. Μπορεί να συζητούν με κάποιον το πρόβλημα τους και, ίσως,κάποιος τις ακούσει και τότε προσπαθούν να τις πείσουν να μην κάνουν έκτρωση αλλά να πουλήσουν το μωρό».

Όπως συμπληρώνει οι τιμές για ένα παιδί κυμαίνονται από 45 έως 90 αμερικανικά δολάρια.

H Njeri Mwangi, η Νιγηριανή ρεπόρτερ του BBC που βρήκε την τόλμη να ανοίξει και πάλι το σοβαρό ζήτημα παράνομης διακίνησης βρεφών στη χώρα της, λέει στην κάμερα του καναλιού ότι η δυστυχία και το αδιέξοδο των γυναικών στην Κένυα είναι τόσο μεγάλα που ο αριθμός των εφήβων οι οποίες καταλήγουν να δώσουν σε ξένους τα μωρά που κυοφορούσαν για 9 μήνες συνεχώς μεγαλώνει.

Τελικά, η δημοσιογράφος κατάφερε να πείσει μία γυναίκα που διοικεί μία παράνομη μαιευτική κλινική στο Ναϊρόμπι, ένα βρώμικο, σκοτεινό μέρος με ανύπαρκτη ιατρικό υποδομή, να συναντηθεί μαζί της, λέγοντας της ότι δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί και ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα με παράνομες μεθόδους.

Οι εικόνες που καταγράφησαν στις κρυφές κάμερες του BBC σοκάρουν με την ωμή αλήθεια τους και μας αφήνουν κυριολεκτικά άφωνους.

Μέσα σε ένα πλήρως ακατάλληλο από συνθήκες υγεινής περιβάλλον, νέες γυναίκες φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους και αμέσως μετά τους τα παίρνουν μέσα από τα χέρια τους, δίνοντας τους ελάχιστα δολάρια.

Στη συνέχεια τις αφήνουν μόνες στον δρόμο, κάνοντας ξεκάθαρο ότι αν προσπαθήσουν να αναζητήσουν τα παιδιά τους θα πάθουν κακό.

 

Πηγή: womantoc.gr, bbcafrica


Warning: printf(): Too few arguments in /var/www/vhosts/seanergy-mare.com/badmoms.gr/wp-content/themes/vandana-lite/inc/extras.php on line 118

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published.